Οδηγίες για την Πλατφόρμα EDUPASS

Read Time:5 Minute, 10 Second

Σας υπενθυμίζουμε ότι από τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021 τέθηκε σε λειτουργία για τις δημόσιες Σχολικές Μονάδες η πλατφόρμα edupass.gov.gr, η οποία αποτελεί ένα επιπλέον εργαλείο για την υγειονομική θωράκιση της δια ζώσης λειτουργίας των δημόσιων εκπαιδευτικών δομών. Με το edupass.gov.gr o/η Διευθυντής/ντρια, Προϊστάμενος/η της Σχολικής Μονάδας μπορεί να επιβεβαιώνει ότι εντός του σχολείου βρίσκονται μόνο πρόσωπα (μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί/μέλη Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π., επισκέπτες), τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις φυσικής παρουσίας στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.
Λεπτομερείς οδηγίες για τη λειτουργία και χρήση της πλατφόρμας EDUPASS σας έχουν αποσταλεί με τη με αριθμ. πρωτ. 126523/ΓΔ4/07-10-2021 εγκύκλιο του Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Υπενθυμίζεται ότι η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου govgr@mindigital.gr λειτουργεί για την τεχνική υποστήριξη των Διευθυντών/ντριών, Προϊσταμένων των Σχολικών Μονάδων σχετικά με την πρόσβαση στην πλατφόρμα και όχι για ερωτήματα από γονείς/κηδεμόνες και μαθητές/τριες. Οι τελευταίοι μπορούν να ενημερωθούν κατά την είσοδό τους στην πλατφόρμα επιλέγοντας «Συχνές ερωτήσεις για σχολεία».


Παρακάτω παρατίθενται οι συχνότερες ερωτήσεις με τις απαντήσεις τους που αφορούν στη χρήση και
λειτουργία της πλατφόρμας.

Ποιοι πρέπει να υποβάλλουν δήλωση edupass;


● οι μαθητές/τριες δημόσιων σχολικών μονάδων (υποβάλλεται από γονέα/κηδεμόνα),


● το εκπαιδευτικό προσωπικό και τα μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και
Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.),


● κάθε άλλο φυσικό πρόσωπο, που συμμετέχει με φυσική παρουσία σε κάθε είδους
εκπαιδευτική διαδικασία που διενεργείται εντός των χώρων της δημόσιας
εκπαιδευτικής δομής (επισκέπτες), όπως για παράδειγμα φοιτητές/τριες που
πραγματοποιούν πρακτική άσκηση στη σχολική μονάδα.


Είναι υποχρεωτική η υποβολή δήλωσης συμμετοχής στη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία στην
ηλεκτρονική πλατφόρμα «edupass.gov.gr»;


Σύμφωνα με τη ρύθμιση του Κεφαλαίου Ι του άρθρου 3 της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.55254/09.09.2021 κοινής υπουργικής απόφασης (Β’ 4187), όπως αυτή τροποποιήθηκε με την υπό στοιχεία Γ.Π. οικ./66036/21-10-2021 κοινή υπουργική απόφαση (Β’ 4960), «τα φυσικά πρόσωπα, ενήλικα αυτοπροσώπως ή ανήλικα μέσω των γονέων/κηδεμόνων/επιτρόπων τους, τα οποία θα συμμετάσχουν καθ` οιονδήποτε τρόπο με φυσική παρουσία στην εκπαιδευτική διαδικασία που διεξάγεται σε δημόσια εκπαιδευτική δομή πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής, υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση συμμετοχής στη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία στην πλατφόρμα «edupass.gov.gr» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με
τα οριζόμενα στην υπό στοιχεία 124068/ΓΔ4/1.10.2021 κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και
Θρησκευμάτων, Υγείας και Επικρατείας (Β΄ 4558)».


Πρέπει να εκτυπώνεται η σχολική κάρτα όταν δηλώνεται self-test;


Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου είναι αρνητικό, εκδίδεται από την αντίστοιχη πλατφόρμα σχολική κάρτα αρνητικού αποτελέσματος, την οποία εκτυπώνετε. Ο/Η μαθητής/τρια επιδεικνύει, χωρίς να παραδίδει, τη σχολική κάρτα εντός της τάξης, στον εκπαιδευτικό της πρώτης ώρας και τη φέρει μαζί του/της μέχρι τη διενέργεια του επόμενου διαγνωστικού ελέγχου σε περίπτωση που ζητηθεί επίδειξή της από εκπαιδευτικό ή από
τον/τη Διευθυντή/ντρια/Υποδιευθυντή/ντρια, ή Προϊστάμενο/η.

Περισσότερες πληροφορίες στην υπ’ αριθ. Γ.Π.οικ.66036/21-10-2021 ΚΥΑ (B’ 4960).

Δεν είναι αναγκαία η επίδειξη της δήλωσης Edupass.

Κάθε πότε υποβάλλεται δήλωση edupass;


H δήλωση edupass απαιτείται να υποβληθεί μία μόνο φορά αν ο υπόχρεος έχει εμβολιαστεί ή νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου. Στην περίπτωση που το παιδί υποβάλλεται σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), η δήλωση πρέπει να γίνεται όσες φορές απαιτείται από το εκάστοτε ισχύον πλαίσιο, π.χ. για τους μαθητές που δεν έχουν εμβολιασθεί/νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου, η αντίστοιχη δήλωση απαιτείται να υποβάλλεται δύο φορές την εβδομάδα.


Τι ισχύει για τη δήλωση του αποτελέσματος των διαγνωστικών rapid/PCR;


Εκπαιδευτικοί ή μαθητές/τριες που δηλώνουν για πρώτη φορά διαγνωστικό έλεγχο (rapid/PCR) στο edupass έχουν πλέον συμφωνήσει στην αποστολή στοιχείων από ΗΔΙΚΑ στη θυρίδα της σχολικής μονάδας και στο εξής κάθε επόμενο rapid/PCR θα εισάγεται αυτόματα. Αναζητώ το παιδί στο σχολείο και δεν μπορώ να το βρω Για την αναζήτηση στην εφαρμογή edupass θα πρέπει να εισάγετε το ΟΝΟΜΑ, το ΕΠΩΝΥΜΟ και την ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ του παιδιού σας όπως ακριβώς είναι δηλωμένα στο σχολείο.


Παρακαλούμε επικοινωνήστε με το σχολείο για να ελέγξετε τα στοιχεία.

Η εφαρμογή μου αναφέρει ότι δεν ταυτοποιείται το ΑΜΚΑ του παιδιού μου


Η εφαρμογή edupass ταυτοποιεί ΟΝΟΜΑ, ΕΠΩΝΥΜΟ και ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ του παιδιού σας όπως ακριβώς είναι δηλωμένα στο σχολείο με το μητρώο του ΑΜΚΑ. Ελέγξτε τα στοιχεία όπως είναι δηλωμένα στο σχολείο σας και τα στοιχεία του Μητρώου του ΑΜΚΑ. Δείτε τα στοιχεία σας στο μητρώο του ΑΜΚΑ στο gov.gr στη διαδρομή Αρχική / Πολίτης και καθημερινότητα / Στοιχεία πολίτη και ταυτοποιητικά έγγραφα / Εύρεση Αριθμού Μητρώου
Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) .


Σε περίπτωση που υπάρχουν λάθη, διορθώστε τα στοιχεία του παιδιού είτε:


● μέσω επικοινωνίας με το σχολείο, αν τα λάθη στην καταχώρηση των στοιχείων προκύπτουν από εκεί,


● μέσω επίσκεψής σας σε ένα ΚΕΠ για να διορθώσετε τα στοιχεία του ΑΜΚΑ. Εναλλακτικά, τη διόρθωση του ΑΜΚΑ μπορείτε να την κάνετε και με τηλεδιάσκεψη με υπάλληλο του ΚΕΠ. Επισκεφτείτε το gov.gr στη διαδρομή Αρχική / Πολίτης και καθημερινότητα / Στοιχεία πολίτη και ταυτοποιητικά έγγραφα / Μεταβολή στοιχείων στον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

Εάν το αποτέλεσμα του self-test είναι θετικό


Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχολική κάρτα θετικού αποτελέσματος, την οποία εκτυπώνετε. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να μεταβείτε εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών σε δημόσια δομή, όπως αυτές κάθε φορά γνωστοποιούνται. Μέχρι να μεταβούν στη δημόσια δομή, οι διαγνωσθέντες/είσες θετικοί/ες μαθητές/τριες και οι οικείοι τους, παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Εάν το αποτέλεσμα του δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Εάν το αποτέλεσμα του δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου είναι αρνητικό, τότε το παιδί ή ο ενήλικας μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον είκοσι τεσσάρων (24) ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού, χωρίς λήψη αντιπυρετικών, και την βελτίωση των συμπτωμάτων του. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.


Αντί του δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου οι γονείς/ κηδεμόνες των ανηλίκων μαθητών/τριών και οι ενήλικοι μαθητές/τριες δύνανται να επιλέξουν τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου από επαγγελματία υγείας σε ιδιωτική δομή, η οποία γίνεται με επιβάρυνση του πολίτη.


Περισσότερες πληροφορίες στην υπ’ αριθ. Γ.Π.οικ.66036/21-10-2021 ΚΥΑ (B’ 4960).

Previous post Τομέας Πρόνοιας και Ευεξίας
Next post Διενέργεια προκαταρκτικών εξετάσεων (ΠΚΕ) για την εισαγωγή στις Σχολές σωμάτων σφαλείας με το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.