Τομέας Πρόνοιας και Ευεξίας

Read Time:1 Minute, 43 Second

Περιγραφή Επαγγέλματος: Ο απόφοιτος της ειδικότητας αποκτά γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να βοηθά το παιδαγωγικό προσωπικό ή να το αντικαθιστά κατά περίπτωση στα ακόλουθα καθήκοντα:

* Φροντίδα για τη σωστή ψυχοσωματική υγεία και ψυχοκινητική εξέλιξη των βρεφών και παιδιών με εξατομίκευση του ημερήσιου προγράμματος ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες τους.

* Προετοιμασία και εφαρμογή παιδαγωγικού προγράμματος και δραστηριοτήτων που στοχεύουν στην ολόπλευρη ανάπτυξή των παιδιών (σωματική, νοητική, συναισθηματική και κοινωνική).

* Εισήγηση των αναγκών εφοδιασμού των αιθουσών προκειμένου στην ομαλή εφαρμογή του προγράμματος (παιδαγωγικό υλικό, έπιπλα κλπ)

* Μέριμνα για την ικανοποίηση των αναγκών βρεφών και παιδιών (διατροφή, καθαριότητα) ενθαρρύνοντας την αυτοεξυπηρέτηση.

* Ενημέρωση των αρμοδίων και του Παιδιάτρου για κάθε ύποπτο σχετικά με την υγεία τους περιστατικό.

* Πρόληψη ατυχημάτων και παροχή πρώτων βοηθειών σε επείγουσες καταστάσεις.

* Τήρηση βιβλίου παρουσιών.

* Ενημέρωση, συνεργασία και αλληλεπίδραση με τους γονείς για τη γενική σφαιρική εξέλιξη του παιδιού τους.

* Παροχή συμβουλών και πληροφοριών σε μελλοντικούς γονείς.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες: Η αγάπη για το παιδί, η δημιουργικότητα και η φαντασία, η υπομονή, η υπευθυνότητα, η συνέπεια, η δυνατότητα να ακολουθεί οδηγίες και εντολές, η ψυχραιμία σε δύσκολες καταστάσεις, η ικανότητα ανάληψης πρωτοβουλιών, η διάθεση και προθυμία για συνεργασία με τους γονείς, η συναδελφικότητα και συνεργατικότητα και η διάθεση ενημέρωσης για τις επιστημονικές εξελίξεις του επαγγέλματος είναι προσόντα που χαρακτηρίζουν τη Βρεφονηπιοκόμο.

Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας: Ο/Η Βοηθός Βρεφονηπιοκόμου μπορεί να εργαστεί ως βοηθητικό προσωπικό:

* σε ιδιωτικούς και δημόσιους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς

* σε μαιευτικές κλινικές

* σε μονάδες απασχόλησης βρεφών και παιδιών (πχ παιδότοπους, κατασκηνώσεις γενικής και ειδικής αγωγής)

* σε κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού

* ως ελεύθερος επαγγελματίας αναλαμβάνοντας τη φροντίδα βρεφών και παιδιών στο σπίτι.

Σπουδές: Η ειδικότητα Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων ανήκει στον Τομέα Υγείας και Πρόνοιας. Στους αποφοίτους του ΕΠΑ.Λ. χορηγείται απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου και πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 3. Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μέσα από τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Ακόμη, οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ., έχουν τη δυνατότητα να εγγράφονται στα ΙΕΚ σε τμήματα αντίστοιχης (στο 3ο εξάμηνο) ή ανάλογης ειδικότητας με την ειδικότητα του πτυχίου τους.

Previous post Τομέας Μηχανολογίας
Next post Οδηγίες για την Πλατφόρμα EDUPASS