Τομέας Υγείας

Read Time:1 Minute, 51 Second

ΒΟΗΘΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ

Το επάγγελμα του Bοηθού Νοσηλευτή καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Στο πλαίσιο των καθημερινών του δραστηριοτήτων ο νοσηλευτής:

  • φροντίζει για την τήρηση της θεραπευτικής και φαρμακευτικής αγωγής που έχουν ορίσει οι γιατροί για τον κάθε ασθενή,
  • παρακολουθεί και καταγράφει τη θερμοκρασία και τους σφυγμούς,
  • αλλάζει επιδέσμους,
  • κάνει ενέσεις και χορηγεί φάρμακα κάτω από την επίβλεψη και σε συνεργασία με τους υπεύθυνους Νοσηλευτές και Γιατρούς όπου εργάζεται.
  • Σε περιπτώσεις ανάγκης προσφέρει πρώτες βοήθειες μέχρι να επέμβει ο γιατρός.
  • Επιπλέον, προετοιμάζει τους ασθενείς που πρόκειται να προβούν σε εξετάσεις ή σε κάποιου είδους επέμβαση,
  • αποστειρώνει και τοποθετεί στις κατάλληλες θέσεις τα εργαλεία, τα όργανα και τις συσκευές που χειρίζονται οι γιατροί (χειρουργικά εργαλεία, μηχανήματα).

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:


Για να μπορέσει να ανταπεξέλθει με επιτυχία στον επαγγελματικό του ρόλο, χρειάζεται να διαθέτει πολύ υπομονή, κατανόηση, μεγάλη ψυχική αντοχή και ψυχραιμία, υπευθυνότητα, μεθοδικότητα και ακρίβεια κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του. Πρέπει να είναι φιλικός και ανθρώπινος, πρόθυμος να προσφέρει τις υπηρεσίες του, ευγενικός και υπομονετικός, συνεργάσιμος, δραστήριος, προσεκτικός και διακριτικός.

Σπουδές:
Σπουδές προσφέρονται στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) στην ειδικότητα Βοηθών Νοσηλευτών που ανήκει στον Τομέα Υγείας και Πρόνοιας τον οποίο επιλέγει ο μαθητής στη Β΄ Λυκείου. Η συνολική διάρκεια φοίτησης είναι 3 χρόνια (N.3475/2006).

Στους αποφοίτους του ΕΠΑ.Λ. χορηγείται απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου και πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 3.
Το απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου είναι ισότιμο με το απολυτήριο του Γενικού Λυκείου για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μέσα από τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Το απολυτήριο χορηγείται με ενδοσχολικές εξετάσεις. Ακόμη, οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ., έχουν τη δυνατότητα να εγγράφονται στα ΙΕΚ και κατά προτεραιότητα σε τμήματα αντίστοιχης ή ανάλογης ειδικότητας με την ειδικότητα του πτυχίου τους.

Με εξετάσεις που δίνουν σε πανελλήνιο επίπεδο, οι μαθητές εισάγονται στα Α.Ε.Ι. της χώρας.

Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:

Ο βοηθός νοσηλευτή μπορεί να εργαστεί ως βοηθητικό προσωπικό σε Νοσοκομεία, Ιδιωτικές Κλινικές ,Μαιευτήρια Ιδιωτικά Ιατρεία, Οδοντιατρεία, Υγειονομικούς Σταθμούς, EKAB, Παιδικές Κατασκηνώσεις ,Κέντρα Υγείας ,Οίκους Ευγηρίας, Κέντρα Αποκατάστασης ατόμων με ειδικές ανάγκες ,στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» των Δήμων, και ως ελεύθερος επαγγελματίας να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ασθενείς που νοσηλεύονται στο σπίτι υπό ιατρική παρακολούθηση. Οι προοπτικές απασχόλησης διαγράφονται θετικές λόγω της υψηλής ζήτησης του επαγγέλματος.

Previous post Τομέας Πληροφορικής
Next post Τομέας Μηχανολογίας