• πρόσοψη σχολείου

  • προαύλιο σχολείου

  • πρόσοψη σχολείου

  • προαύλιο σχολείου

Copyright 2020 - Βροχίδης Θεόπεμπτος ΠΕ20 email tvroch@gmail.com

 

Είναι προφανές, λόγω της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα τα τελευταία έτη, ότι η ανάπτυξη και η έξοδος της χώρας από την ύφεση θα προέλθει μέσα από τον ιδιωτικό τομέα και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας καθώς έχουμε έναν δημόσιο τομέα ο οποίος συνεχώς συρρικνώνεται. Συνεπώς, άτομα με οικονομικές γνώσεις είναι άκρως απαραίτητα για τη χώρα και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων (π.χ. μηχανικοί, μαθηματικοί, γεωπόνοι) γίνονται κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου στο ευρύτερο πεδίο της οικονομικής επιστήμης προκειμένου να μπορέσουν να επικρατήσουν επαγγελματικά σε ένα συνεχώς αυξανόμενο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ) της χώρας λειτουργεί η ομάδα προσανατολισμού Διοίκησης και Οικονομίας, στην οποία ανήκει ο τομέας Διοίκησης και Οικονομίας με τις εξής ειδικότητες:

(α)Υπάλληλος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών

(β)Υπάλληλος Αποθήκης και Συστημάτων Εφοδιασμού

(γ)Υπάλληλος Εμπορίας και Διαφήμισης

(δ)Υπάλληλος Οικονομίας και Διοίκησης στον Τουρισμό

 

Οι μαθητές του τομέα διδάσκονται μαθήματα τα οποία καλύπτουν ένα σχετικά ευρύ φάσμα της οικονομικής επιστήμης, έτσι ώστε να είναι ικανοί να ανταπεξέλθουν επαγγελματικά στις υπάρχουσες συνθήκες της αγοράς εργασίας.

Οι απόφοιτοι του τομέα Διοίκησης και Οικονομίας αποκτούν άδεια λογιστή-φοροτεχνικού β' τάξης με αποδεδειγμένη πρϋπηρεσία 6 έτων σε λογιστικό γραφείο η οποία χορηγείται από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Οι απόφοιτοι του τομέα λαμβάνουν απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου και πτυχίο επιπέδου 3 και μπορούν να εργαστούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες (π.χ. λογιστές), σε Υπουργεία, Δήμους, Νομαρχίες, ΔΕΚΟ, Τράπεζες, Οργανισμούς και σε ιδιωτικές εταιρείες (π.χ. λογιστήρια, ξενοδοχεία, ασφαλιστικά γραφεία, γραφεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών κ.τ.λ).

 

Επίσης μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα (τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Τουριστικών Επιχειρήσεων, Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας,  Βιβλιοθηκονομίας, Ψηφιακών Μέσων κα επικοινωνίας, Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού κ.τ.λ). Ακόμα έχουν την δυνατότητα να εισαχθούν στις σχολές σωμάτων ασφαλείας (Υπαξιωματικών Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας, σχολή Αστυφυλάκων) καθώς και στις σχολές Πλοιάρχων και Μηχανικών του Εμπορικού Ναυτικού. Επιπρόσθετα μπορούν να εγγραφούν σε Ι.Ε.Κ κατά προτεραίοτητα σε αντικείμενο που σχετίζεται με την ειδικότητα τους.

 

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι στο 1ο ΕΠΑΛ Λέρου ο τομέας Διοίκησης και Οικονομίας παρουσιάζει υψηλά ποσοστά επιτυχίας στις Πανελλήνιες εξετάσεις καθώς κατά την περίοδο 2010-2015 από σύνολο 45 μαθητών του τομέα που έλαβαν μέρος στις Πανελλήνιες εξετάσεις, οι 37 εισήχθησαν σε σχολές της Τριτοβάθμιας εκπαίδεσης ( ποσοστό επιτυχίας 82,2 %).

 

Μαθητές του Τομέα Οικονομίας μπορούν να εισαχθουν στις παρακάτω σχολές *

α) Τμήματα για υποψηφίους όλων των τομέων (κοινά)

β)Τμήματα για υποψηφίους Οικονομίας

 *επειδή το μηχανογραφικό αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα καλύτερα να επικοινωνείτε με το σχολείο!!!!